Jij en ik aan de slag

Jij en ik. Stel dat wij vandaag samen een poging ondernemen om een voetbalclub op te richten. Jij zegt ja en ik ook, zodat het eerste besluit is gevallen. Wij zijn samen de nieuwe voetbalclub. Jij vraagt: ,,Wat moeten we er allemaal voor doen?” Ik probeer het op te noemen -natuurlijk ben ik niet volledig-  en jij schrijft het op! Op ons lijstje komen de volgende punten:

1.      Aanmelden bij de KNVB. Op het bondskantoor vernemen we dat we minimaal 45 leden moeten hebben, dat we met twee seniorenteams aan de competitie moeten kunnen deelnemen dat we een kleedaccommodatie hebben en -nogal wiedes-  over een speelveld moeten beschikken.

Prachtig, maar hoe verder?

2.      We starten een ledenwerfactie; die 45 leden halen we moeiteloos.

3.      We schrijven een ledenvergadering uit en stellen de statuten vast.
Jij gaat morgen naar de notaris om ervoor te zorgen dat onze nieuwe club in het verenigingsregister bij de Kamer van Koophandel wordt opgenomen. Als je toch onderweg bent, ga je ook bij de Rabobank aan om een rekening te openen. Ik zal een verzekering afsluiten.

4.      Morgenochtend gaan we naar de wethouder van sportzaken en vragen om
a) subsidie
b)  een speelveld,
c) een kleedaccommodatie etc

Jij en ik leefden nog lang en gelukkig, maar of dat ook geldt voor onze zojuist opgerichte club…ik betwijfel het.

Ik was er wel, maar ik was er op 6 juli 1945 niet bij en jij moest nog geboren worden. Daarom vertel ik nu aan jou alles wat ik ervan gehoord en erover gelezen heb. En wil je het van een getuige horen dan moet je maar eens aan Freek van Muijlwijk of Joop Hoeijenbosch vragen of je een poosje mag komen om hen ‘uit te horen.’ Zij beiden zijn vanaf de oprichting lid van SVN; er zijn nog meer mensen in ons dorp die er toen bij betrokken waren, maar zij zijn nu geen lid meer.

In de jaren 30 van de vorige eeuw was er reeds een voetbalclub in Noordeloos (Noordelose Football Club: NFC).  NFC kon het vanwege de financiële en economische crisis niet bolwerken en ging ter ziele. Er werd gespeeld op een weiland aan de Botersloot (naast nummer 67). Op hetzelfde weiland sloegen in mei 1945 Canadese militairen hun kampement op. Toen ze vertrokken namen ze het restant van het houten kleedlokaaltje mee naar Utrecht.
Op 6 juli 1945 – twee maanden na de bevrijding – herrees NFC; in het notulenboek staat geschreven ‘(her)oprichting’.

Jij en ik kunnen het ons niet voorstellen, maar de mensen hadden toen niets, maar wel een ijzeren wil. Ze huurden een weiland, tussen het Laantje en Nieuwendijk (langs de vliet) en maakten het geschikt. Het stuk land werd gedeeld met schapen, de restanten van het kleedgebouwtje kwamen terug uit Utrecht, de Canadezen schonken een bal. In augustus werd de openingswedstrijd gespeeld tegen Lekvogels uit Lexmond.

De jonge mannen van toen legden de basis voor SVN. De naam Sportvereniging Noordeloos dateert van 1966 toen werd besloten een afdeling gymnastiek bij onze club onder te brengen.

Jij en ik, samen, kunnen we er aan bijdragen dat onze club in stand blijft.

Het leven, de samenleving, is constant aan verandering onderhevig. Nu een eigen website, waarop ik regelmatig een onderdeel van de clubgeschiedenis hoop te beschrijven. Daarmee probeer ik een al lang bestaand plan uit te voeren dat uiteindelijk ook in papieren vorm zal verschijnen.

Waarom ik? Nou, dat is heel simpel: ik ben veel ouder dan jij. En wat moet jij dan doen? Jij moet eraan meewerken dat onze club gezond blijft en nog heel lang een gezonde sportbeoefening mag bieden aan alle kinderen en volwassenen.

Jij bedankt!
Ik hoop nog een tijdje door te mogen gaan.

Henk Bovekerk sr

Klik op de afbeelding voor het pdf-bestand

Vrijdag 10 november 2017
Voetbalquiz junior